Posiadamy w swojej ofercie jaja o białej i brązowej skorupce o klasach wagowych S,M,L,XL. w różnorodnych opakowaniach. Sprzedajemy również:
JAJA Z WOLNEGO WYBIEGU
(kury korzystają z pastwisk, śpią na grzędach, znoszą jaja w gniazdach a także,mają stały dostęp do dużego terenu na zewnątrz, świeżego powietrza oraz roślinności. Przyjęte zasady mówią , że maksymalna ilość ptaków na jednym hektarze terenu wynosi 4 metry kwadratowe na jednego osobnika. )
JAJA ŚCIÓŁKOWE
(kurnik pokryty słomą i piaskiem. Ptaki mają dostęp do urządzeń umożliwiających kąpiel piaskową, drapanie i gniazdowanie oraz ruszanie się i grzędowanie. Zwiększona aktywność wzmacnia ich kości. Kury otrzymują naturalną, wyłącznie roślinną karmę, a jaja swój wyjątkowy wygląd, zapach, wspaniały smak i złocistą barwę żółtka zawdzięczają starannie dobranym składnikom (ziarna zbóż, kukurydza, pokrzywa, cebula, marchew). Są to jaja bogate w witaminy i mikroelementy)
Wszystkie jaja pochodzące z naszych ferm są sortowane i oznaczane zgodnie z przepisami obowiazujacymi w Unii Europejskiej.
Zgodnie z § 33 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 roku w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 z późn. zm.) każde sprzedawane jajo przeznaczone do handlu detalicznego musi być oznakowane ciągiem liczb, które objaśniają w jakim systemie jajko zostało wyprodukowane, z jakiego kraju pochodzi oraz z jakiej fermy.
Jaja oznaczone są symbolem x PL xxxxxxxx.
Pierwsza cyfra wskazuje system hodowlany.
0- Jaja z produkcji ekologicznej
1- Jaja z wolnego wybiegu
2- Jaja z chowu ściółkowego
3-Jaja z chowu klatkowego
Litery oznaczają kraj pochodzenia, następne 8 cyfr to wydany przez Głównego Lekarza Weterynarii indywidualny numer przypisany do fermy.